

| Ingredience: | |
| středně velká mrkev | 2 ks | 
| petržel | 1 ks | 
| celer | 1/4 ks | 
| květák | 5 růžiček | 
| brokolice | 5 růžiček | 
| malá cibule | 1 ks | 
| středně velké brambory | 3 ks | 
| olej | dle potřeby | 
| hrubozrnná sůl | dle chuti | 
| vícebarevný pepř | dle chuti | 
| sušená petržel | cca 1 - 2 lžičky | 
| libeček | cca 1 - 2 lžičky | 
| pažitka | cca 1 - 2 lžičky | 
| ryba (mník, treska bez kostí a kůže či jiná bělomasá ryba) | 500 - 600 g | 
| smetana (klasická nebo sojová) | 250 ml | 
| zeleninový vývar | 800 ml | 
Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou si můžete udělat jak ve všední den, tak i na Štědrý večer jako alternativu klasické rybí polévky.
Na oleji si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3 - 5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vývarem, tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu (klasickou/rostlinnou) a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme např. s krutónky.
Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva (pro alergii na lepek pečiva bezlepkového). Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.
Podrobné info: