Pažitka
Název:

Smetanovo-tvarohový krém s borůvkami


Smetanovo-tvarohový krém s borůvkami


Ingredience:
Ingredience:
mascarpone250 g
polotučný tvaroh250 g
smetana ke šlehání200 ml
třtinový vanilkový cukr (s pravou vanilkou)1 balíček
moučkový třtinový cukrcca 80 - 100 g
čerstvé borůvky300 g
čerstvé borůvky na ozdobení100 g
Postup přípravy:

Tento rychlorecept vznikl náhodou. Původně jsem pekla bezlepkový borůvkový chlebíček a chtěla jej tímto krémem naplnit. No, výsledek ale nebyl esteticky přijatelný. Dezert jsem připravovala ještě s malým v břiše pár dnů před porodem. Z neúspěchu jsem byla popravdě rozhozená. Chtěla jsem pořídit zase nějaké fotky a bylo mi líto té vynaložené energie (které jsem moc neměla). Naštěstí jsem udělala víc krému, než bylo potřeba a ve spíži narazila na zapomenuté weck skleničky. Krém jsem ještě více promelírovala borůvkami a naplnila jím skleničky, ozdobila dalšími borůvkami a bylo hotovo. Manžel byl zrovna po večeři, tak jsem mu dala jako dezert jednu skleničku na otestování. Dopadlo to tak, že si řekl o další. Tímto byl recept schválen a tak se o něj můžu podělit.

1. Mascarpone krátce prošlehejte spolu s tvarohem. 

2. Do krému postupně zašlehejte smetanu.

3. Vždy nalijte malou část smetany a šlehejte, dokud se nespojí s krémem a nezhoustne.

4. Přidejte oba cukry a rychle prošlehejte (pozor, aby se šlehačka v krému nesrazila) nebo promíchejte pomocí stěrky.

5. Borůvky omyjte a lehce rozdrťte (např. v misce vidličkou). Pokud by byly málo sladké, přidejte 2 lžíce třtinového cukru.

6. Borůvky přidejte ke krému a párkrát promíchejte - krém se nemá s mačkanými borůvkami zcela spojit, ale má být ovocem jen "melírovaný".

7. Krém podávejte v průhledných skleničkách ozdobený celými borůvkami.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy15 min

Autor:
Martina Hladyuk (Skácelová)

    zavřít okno