

| Ingredience: | |
| hladká mouka | 500 g | 
| voda | 350 ml | 
| sůl | 1/2 lžičky | 
| olivový olej | 5 lžic | 
| jarní cibulka | svazek | 
| česnek + 2 stroužky na posypání koláče | 4 stroužky | 
| listová petrželka | hrst | 
| mangold nebo listový špenát | 0,5 kg | 
| čerstvý sýr | 200 g | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
| olivový olej | trochu | 
| sekané loupané mandle | hrst | 
Kdo jste navštívili Chorvatsko, nebo spíše Dalmácii, tak jste se možná setkali s touto nesmírně chutnou a přitom jednoduchou dobrotou. Soparnik je koláč z mangoldu nebo špenátu, který se původně pekl v peci mezi dvěma dřevěnými deskami. Dnes už se většinou peče na plechu, ale na chuti mu to nic neubralo.
Z mouky, vody, soli a oleje vypracujte pružné těsto, které rozdělte na dva díly a nechte 15 min odpočívat.
Mangold nebo špenát očistěte, odstraňte větší řapíky a nakrájejte na nudličky. Nakrájené listy smíchejte s usekanou petrželkou, drceným česnekem, jarní cibulkou nakrájenou na kolečka a sýrem. Osolte a opepřete dle chuti. 
Jeden plát těsta rozválejte na placku větší než je plech. na které budete péct. Položte na pečící papír a na těsto rozprostřete zeleninovou směs. Překryjte druhou plackou těsta a okraje pevně zaviňte dovnitř, Nechte péci při teplotě 180 stupňů cca 20-30 min. 
Upečený koláč bohatě potřete olivovým olejem a posypte sekanými mandlemi a česnekem.
Chutná výborně teplý i studený.
Podrobné info: