Pažitka
Název:

Soparnik


Soparnik


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
voda350 ml
sůl1/2 lžičky
olivový olej5 lžic
jarní cibulka svazek
česnek + 2 stroužky na posypání koláče4 stroužky
listová petrželka hrst
mangold nebo listový špenát0,5 kg
čerstvý sýr200 g
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej trochu
sekané loupané mandle hrst
Postup přípravy:

Kdo jste navštívili Chorvatsko, nebo spíše Dalmácii, tak jste se možná setkali s touto nesmírně chutnou a přitom jednoduchou dobrotou. Soparnik je koláč z mangoldu nebo špenátu, který se původně pekl v peci mezi dvěma dřevěnými deskami. Dnes už se většinou peče na plechu, ale na chuti mu to nic neubralo.

Z mouky, vody, soli a oleje vypracujte pružné těsto, které rozdělte na dva díly a nechte 15 min odpočívat.
Mangold nebo špenát očistěte, odstraňte větší řapíky a nakrájejte na nudličky. Nakrájené listy smíchejte s usekanou petrželkou, drceným česnekem, jarní cibulkou nakrájenou na kolečka a sýrem. Osolte a opepřete dle chuti. 
Jeden plát těsta rozválejte na placku větší než je plech. na které budete péct. Položte na pečící papír a na těsto rozprostřete zeleninovou směs. Překryjte druhou plackou těsta a okraje pevně zaviňte dovnitř, Nechte péci při teplotě 180 stupňů cca 20-30 min. 
Upečený koláč bohatě potřete olivovým olejem a posypte sekanými mandlemi a česnekem.

Chutná výborně teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno