Pažitka
Název:

Špagetová dýně s boloňskou omáčkou


Špagetová dýně s boloňskou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
špagetová dýně dle potřeby
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Boloňská omáčka:
mleté hovězí maso500 g
cibule1 ks
mrkev1 ks
řapíkatý celer2 stonky
česnek3 stroužky
malý rajčatový protlak1 ks
drcená rajčata1 plechovka
italské bylinky (čerstvé i sušené) dle chuti
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Špagetová dýně je druh, u kterého vnitřní vlákna rostou v kruzích. Proto když chcete krásné špagety, musíte dýni rozkrojit napříč. Pokud ji rozkrojíte podélně, tak sice budete mít špagety taky, ale krátké, jako když je dětem překrájíte.

Špagetová dýně je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů B6, C a manganu.

Na žebříčku glykemického indexu je ve spodní polovině a karbohydráty v ní tělo mění na krevní glukózu pozvolna. Tím pádem inzulín reaguje více pozvolna.

Dýni tedy opatrně rozkrojte (slupka je dost tvrdá) a vydlabejte. Semínka si můžete nechat volně usušit a příští rok zasadit na zahradě.

Dýni vydatně osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Otočte řezem dolů a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 30 minut.

Stejně tak dlouho by vám měla zabrat příprava Boloňské omáčky.

Na oleji orestujte cibuli a česnek s řapíkatým celerem. Přihoďte maso a zatáhněte ho. 

Mrkev si nastrouhejte nahrubo a opečte ji společně s masem, zeleninou a protlakem.

Restujte tak tři minutky a vmíchejte drcená rajčata a trochu vody. Ochuťte solí, pepřem a nechte pod pokličkou dusit. Vodu dolévejte postupně, vždy když se vyvaří. Jen tak se vám zelenina v omáčce krásně rozdusí a zároveň ji přirozeně zahustí.

Těsně před koncem vmíchejte bylinky jako jsou bazalka, oregáno, petržel ... 

Upečenou dýni vytáhněte z trouby, otočte a pomocí vidličky oddělte vlákna od sebe.

Ještě horké nandejte na talíř, přelijte vydatně omáčkou a posypte parmazánem.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno