Pažitka
Název:

Špagetová dýně s omáčkou z grilované zeleniny


Špagetová dýně s omáčkou z grilované zeleniny


Ingredience:
Ingredience:
špagetová dýně1 kg
cherry rajčata10 ks
žlutá paprika1 ks
květáku1-2 růžičky
menší pórek1/3 ks
bylinky (oregano, majoránka, petrželka, bazalka) hrst
smetana ke šlehání1/2 ks
sůl špetka
pepř špetka
olivový olej2 lžíce
Postup přípravy:

Ač to tak může zdánlivě vypadat, nejedná se o žádné těstoviny, ale přímo o druh dýně, která takovéto "špagety" tvoří. A je mimochodem výborná. Masové koule mi přinesla kamarádka, tudíž jsem je k jídlu přidala, nicméně to nepovažuji za nutné. Jinak žádná věda. Do mletého masa přidáme oblíbené koření, vejce, lžičku dijónské hořčice, sůl, pepř a dáme klidně grilovat se zeleninou.

Dýni celou i se slupkou podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu.
Vložíme do trouby na hlubší plech dutinou dolů a podlijeme vodou asi do výšky jednoho centimetru. Takto vcelku pečeme asi hodinu (možná i déle, dle velikosti dýně). V průběhu pečení můžeme otočit, aby dýně zezlátla z obou stran a průběžně dolít trošku vody.
V závěru pečení přepneme troubu na gril a k dýni přihodíme další zeleninu: papriku na kostičky, cherry rajčátka na poloviny, květák na malé růžičky - tak, aby byla zelenina opět trošku podlitá. Na pánvi si osmažíme pórek dozlatova a přidáme k němu i grilovanou zeleninu spolu s troškou výpeku.
Podlijeme smetanou ke šlehání, přidáme hrst oblíbených čerstvých bylinek, osolíme, opepříme a necháme zredukovat na omáčku správné hustoty.
Dýni necháme malinko zchládnout, abychom se neopařili, a lžící ji vydlabeme. Začne tvořit malé nudličky. Ze slupky by měla zůstat po upečení tvrdá skořápka, takže půjde velmi snadno vydlabat úplně beze zbytku. Dýňové nudličky smícháme s hotovou omáčkou a můžeme podávat. 

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno