

| Ingredience na Bolognese omáčku: | |
| loupaná rajčátka ve vlastní šťávě | 1 balení |
| malý rajčatový protlak | 1 ks |
| střední sibule | 1 ks |
| česnek | 2 - 3 stroužky |
| větší mrkev | 1 ks |
| řapíkatý celer | 1 řapík |
| rajčatové pyré | 1 ks |
| vývar | dle potřeby |
| červené víno | dle chuti |
| bobkový list | dle chuti |
| italské koření (oregano, bazalka, tymián) nebo bylinky | dle chuti |
| cukr | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| Ingredience na masové ragú Bolognese: | |
| mleté vepřové maso | 250 g |
| mleté hovězí maso | 250 g |
| malá cibule | 1 ks |
| mletá sladká paprika | dle chuti |
| sušený česnek | dle chuti |
| muškátový oříšek | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| Dále budete potřebovat: | |
| špagety | dle potřeby |
| parmazán | dle potřeby |
Krásný sluníčkový den přeji! Dnes mám pro vás tip na těstoviny, které v těchto horkých dnech určitě přijdou vhod. Já, protože jsem lenoch, tedy spíše nemám vždy čas uvařit omáčku Bolognese, tak si jednou za čas uvařím omáčky plný hrnec a zavařím ji do sklenic "pro strejčka příhodu". Potom už je příprava raz-dva hotová - jen se obdělá maso, přidá omáčka a je hotovo.
Bolognese omáčka
V hrnci na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na jemno pokrájený česnek, nahrubo nastrouhanou, nebo pokrájenou mrkev a řapíkatý celer. Do směsi dále přidáme loupaná rajčátka (v sezóně můžete přidat i čerstvá rajčata), sůl, cukr, pepř, bobkové listy, oregano, bazalku, rajský protlak nebo rajčatové pyré a podlijeme vývarem. Pro výraznější chuť přidáme 200 ml červeného vína. Směs necháme podusit do měkka, vyjmeme bobkové listy a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud vám kousky zeleniny nevadí, tak nemusíte.
VENDY TIP! Omáčku Bolognese si můžete zavařit do skleniček a použít později k přípravě rychlé večeře. Připravenou omáčku naplníme do sklenic a sterilujeme v troubě asi 10 minut při 80°C.
Masové ragú Bolognese
Do hrnce vložíme jemně pokrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou papriku, sušený česnek a vložíme do hrnce na orestovanou cibulku.
Maso restujeme, dokud se nezačne pěkně oddělovat a drobit. Poté přidáme připravenou omáčku Bolognese, přidáme trochu muškátového oříšku, promícháme a necháme již jen 5 - 10 minut podusit, aby se chutě i vůně pěkně propojily. Na talíř naservírujeme uvařené špagety a nakonec posypeme parmazánem.
Podrobné info: