Ingredience: | |
očištěné mladé plodnice penízovky sametonohé (nebo jiné houby)m | dle potřeby |
slanina | 100 g |
žloutky | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
máslo | kousek |
čerstvý tymián | dle chuti |
parmazán | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Každý o mně ví, že jsem vášnivý houbař. Takže vyrážím i v zimě, kdy se dají najít také houby, ale zřejmě je z laiků málokdo sbírá. Mezi tyto houby patří i penízovka sametonová, která je opravdu výborná. Roste většinou na vlhčích místech v okolí řek a potoků, na pařezech nebo starých padlých kmenech listnáčů, jako jsou vrby, olše, buky apod. Určitě je vyzkoušejte, až na ně narazíte.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi ji vyškvaříme. Přidáme houby a chvilku je restujeme, osolíme, posypeme tymiánem a přidáme kousek másla. Necháme cca 5 minut dusit. Mezitím uvaříme špagety al dente, které ke směsi přihodíme a podlijeme několika lžícemi vody z uvařených špaget. Prohřejeme a odstavíme ze zdroje tepla. Ihned vlijeme žloutky a vše důkladně promícháme. Podáváme posypané parmazánem.
Podrobné info: