

| Ingredience: | |
| celozrnné špagety | dle potřeby | 
| špenátové pesto | 2 vrchovaté lžíce | 
| žampiony | 4 ks | 
| rajčata | 2 ks | 
| čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián) | dle chuti | 
| olivový olej | dle potřeby | 
| pepř | špetka | 
| Špenátové pesto: | |
| čertvý špenát | 250 g | 
| livový olej | 20 ml | 
| olej z vlašských ořechů | 20 ml | 
| česnek | 1 stroužek | 
| sýr Grana Padano | 30 g | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
| citronová šťáva | dle chuti | 
| slunečnicová semínka | 2 lžíce | 
Taky už nedočkavě vyhlížíte jaro a teplé sluneční paprsky? Já teda ano!! A přesně v této době mám vždycky chuť na lehká a jednoduchá jídla, která jsou plná chutí, bylinek a barev a já mám pocit, že mám jaro alespoň na talíři. A jak jste na tom vy, taky na jaře automaticky odlehčujete váš jídelníček?
V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici. 
 Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, olivový i ořechový olej, šťávu z poloviny citronu (po ochutnání můžeme ještě přidat), jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přendáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat. 
 Teď už je postup velice jednoduchý. Druh a množství špaget zvolte dle vašich preferencí a chutí, já použila špagety celozrnné, pokud trpíte celiakií, použijte samozřejmě bezlepkové, např. kukuřičné. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony. Jak rajčata, tak i žampiony nakrájíme na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem. 
 Když jsou těstoviny uvařené, slijeme vodu a vmícháme do nich špenátové pesto a vše společně promícháme, aby pesto obalilo skutečně všechny špagety. Servírujeme s plátky grilovaných rajčat a žampionů. Dobrou chuť.