Pažitka
Název:

Špagety se špenátovým pestem


Špagety se špenátovým pestem


Ingredience:
Ingredience:
celozrnné špagety dle potřeby
špenátové pesto2 vrchovaté lžíce
žampiony4 ks
rajčata2 ks
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián) dle chuti
olivový olej dle potřeby
pepř špetka
Špenátové pesto:
čertvý špenát250 g
livový olej20 ml
olej z vlašských ořechů20 ml
česnek1 stroužek
sýr Grana Padano30 g
sůl dle chuti
pepř špetka
citronová šťáva dle chuti
slunečnicová semínka2 lžíce
Postup přípravy:

Taky už nedočkavě vyhlížíte jaro a teplé sluneční paprsky? Já teda ano!! A přesně v této době mám vždycky chuť na lehká a jednoduchá jídla, která jsou plná chutí, bylinek a barev a já mám pocit, že mám jaro alespoň na talíři. A jak jste na tom vy, taky na jaře automaticky odlehčujete váš jídelníček?

V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici. 
Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, olivový i ořechový olej, šťávu z poloviny citronu (po ochutnání můžeme ještě přidat), jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přendáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat. 
Teď už je postup velice jednoduchý. Druh a množství špaget zvolte dle vašich preferencí a chutí, já použila špagety celozrnné, pokud trpíte celiakií, použijte samozřejmě bezlepkové, např. kukuřičné. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony. Jak rajčata, tak i žampiony nakrájíme na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem. 
Když jsou těstoviny uvařené, slijeme vodu a vmícháme do nich špenátové pesto a vše společně promícháme, aby pesto obalilo skutečně všechny špagety. Servírujeme s plátky grilovaných rajčat a žampionů. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno