Pažitka
Název:

Špaldové bagely s brusinkami

vegetariánský recept


Špaldové bagely s brusinkami


Ingredience:
Ingrediene (bagely - 6ks):
droždí20 g
mléko170 ml
cukr3 lžičky
máslo40 g
žloutek1 ks
hladká špaldová mouka200 g
celozrnná hladká špaldová mouka100 g
sůl špetka
skořice1/2 lžičky
muškátový oříšek1/2 lžičky
brusinky50 g
vejce na potření
Pomazánka z Lučiny:
Lučina300 g
javorový sirup2 - 3 lžíce
nadrobno pokrájené vlašské ořechy3 lžíce
Postup přípravy:

Voňavé prsteny z nadýchaného těsta s lehce nakyslými brusinkami, ovoněné skořicí a muškátovým oříškem… k tomu krémová pomazánka a křupavé oříšky. Je lepší způsob, jak si zpříjemnit ráno?

Taková snídaně by potěšila snad každého (krom těch, co dělají nějaké výjimky ve stravování). Stačí, když k bagelům přivoníte a v tu chvíli nabudíte své smysly. Těsto je připravené čistě ze špaldové mouky. Špaldu naši předci pěstovali před 8 – 9 tisíci lety. V té samé podobě zůstala dodnes – nešlechtěná, nemodifikovaná. Proto se pokládá za zdravější alternativu obiloviny. Namíchala jsem bílou s celozrnnou, tím jsem ji obohatila o cennou vlákninu a plnější chuť. V těstě najdete jen malinko cukru. Další důvod, proč si tuhle zdravou snídani připravit.

Když jsem pracovala se zdravými surovinami v těstě, neubrala jsem na nich ani v pomazánce. Lučina je bez konzervantů a podle mě má dobře vyvážený poměr živin. A ta chuť je prostě originální, takže to byla jasná volba. Lehce jsem ji osladila javorovým sirupem (můžete použít jiný sirup nebo med) a dala jí šmrnc díky vlašským ořechům. Jsou momentálně sezónní surovinou a navíc se k téhle kombinaci s brusinkami skvěle hodí.

1. Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem. Zalijte jednou třetinou ohřátého mléka. Z odměřeného množství mouky přidejte asi lžíci hladké špaldové mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

2. Ve zbylém ohřátém mléce rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Když se máslo rozpustí, rozšlehejte ve směsi žloutek.

3. Obě mouky promíchejte dohromady ve větší míse se solí, skořicí a muškátovým oříškem. Brusinky překrájejte na menší kousky a přidejte k mouce. Uprostřed udělejte důlek a vylijte do něj vzešlý kvásek. Přilijte mléčnou směs a začněte vařečkou zpracovávat těsto. Těsto přendejte na lehce pomoučený vál a těsto pořádně prohněťte. Vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

4. Nakynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Z každého rozválejte váleček o průměru 3 cm a dlouhý asi 25 cm. Konce válečku spojte (překryjte je trochu přes sebe), přimáčkněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 10 – 15 minut kynout. Pak každý bagel potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.

5. A jak smíchat Lučinu s javorovým sirupem a ořechy, vám asi radit nemusím  A pak tu dobrotu prostě natřete na ty voňavé, nadýchané bagely a je hotovo.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno