Pažitka
Název:

Špaldové linecké bez cukru pro děti od 1 roku


Špaldové linecké bez cukru pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka (celozrnná)300 g
máslo200 g
tekutý med100 g
kyselejší marmeláda dle potřeby
Postup přípravy:

Linecké je klasika každých Vánoc a nejen jich. Já jsem ji navíc letos trošku ozdravila použitím špaldové mouky a medu namísto cukru. Je výborné, křehké a voňavé.

Změklé máslo vymícháme s tekutým medem a postupně zapracujeme mouku. Pokud budete chtít, můžete do těsta přidat i zrníčka vanilky a nebo kápnout trošku vanilkové esence či rumu. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice minimálně přes noc (nebo zkrátka několik hodin) odpočinout.

Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, které máme rádi, S těstem se pracuje velmi dobře, stačí podsypávat jen lehce, těsto se téměř netrhá a nelepí.

Pečeme na 180°C cca 6 minut, nebo zkrátka do zlatova. Hotové linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila rybízovou. Cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení - změklo už do druhého dne - můžete ho tedy péci i víceméně na poslední chvíli.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno