Pažitka
Název:

Špaldové muffiny s tvarohem


Špaldové muffiny s tvarohem


Ingredience:
třtinový cukr100 g
špaldová mouka200 g
vejce2 ks
vanilkový cukr1 balíček
kypřící prášek bez fosfátu1/2 balíčku
tvaroh250 g
olej100 ml
rozinky dle chuti
vysokoprocentní čokoláda dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Máte rádi muffiny? Zkuste tento recept na muffiny ze špaldové mouky, která je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Jednoduché a chutné.

Vajíčka vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej, měkký tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Dobře promícháme. Do těsta můžeme podle chuti přidat čokoládu nebo rozinky.

Těsto rozdělíme do silikonových pečících košíčků a pečeme 20 minut při teplotě 190 °C. Je lépe silikonovou formu na muffiny vymazat olejem, jinak se muffiny mohou k formě přilepovat. Pokud podobnou zkušenost nemáte, olej vynechejte.

Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), minerály a vitamíny. Pokud jste dosud byli zvyklí vařit a péct jenom z pšeničné bílé mouky, sáhnutím po špaldové mouce nemůžete šlápnout vedle. Buď ji v původním receptu nahradíte v poměru 1:1, nebo rovnou celou danou gramáž. Chová se velmi podobně jako pšeničná bílá mouka, pokrmy z ní však mají barvu do hněda a mají plnější, oříškovou chuť. Výborná je do koláčových těst, ale i do polévek, kaší nebo na běžné zahuštění omáček. Pokud přidáte špaldovou mouku do chleba, podpoříte výraznou chlebovou vůni a chléb vydrží dlouho vláčný a čerstvý.

Na ukázku jsem jeden muffin rozkrojila, abyste měli možnost vidět strukturu upečeného těsta a nebáli se toho.

Dobrou chuť. 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Darja Hladíková

    zavřít okno