Pažitka
Název:

Špaldové piškoty pro děti od 1 roku


Špaldové piškoty pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience (na cca 180g):
vejce3 ks
kokosový cukr (může být i klasický)60 g
hladká špaldová mouka (celozrnná)100 g
Postup přípravy:

Tento recept jste poptávali hodně dlouho. Asi proto, že piškot je jedna z takových těch prvních sladkostí, které dítě zpravidla ochutnává. Ač nejsem úplně zastáncem toho, aby se dětem zbytečně cpaly do přesnídávek a nedejbože se jimi zaváděl v několika málo měsících lepek, jsou situace, kdy si to o piškot vysloveně říká (například do různých dezertů či na vánoční pečení), a tak jsem vám vytvořit nějakou alternativu chtěla. Tady tedy je recept na moje piškoty ze špaldové mouky a kokosového cukru.

U vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu, žloutky zvlášť našlehejte s cukrem a moukou do kompaktní hmoty. Ve velké míse pak oboje smíchejte dohromady. Chovejte se k těstu pokud možno co nejněžněji, aby zůstala našlehaná a pevná. Pokud byste míchali příliš horlivě, bílky se rozpustí a směs bude příliš tekutá.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem tvořte malá kolečka nebo podlouhlé válečky, pokud chcete mít cukrářské piškoty. Jestliže sáček nemáte, ustřihněte růžek z nějakého pevnějšího mikrotenového a nebo použijte lžíci. S hmotou pracujte opatrně a pokud možno co nejrychleji, aby vám nezačala padat (piškoty by se pak roztékaly a byly nízké).

Kolečka pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 5 – 10 minut dozlatova – dle zkušenosti s vaší troubou. Upečené piškoty nechte dobře vychladnout a také proschnout na vzduchu (několik hodin), jinak by totiž mohly snadno zvlhnout a nebudou to ty správné křupavé piškoty.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno