Pažitka
Název:

Špaldovo-žitná bublanina


Špaldovo-žitná bublanina


Ingredience:
Ingredience:
vejce6 ks
panela či jiné sladidlo80 g
špaldová mouka T 630213 g
žitná mouka bio Harmonie jemně mletá80 g
bezfosfátový prášek do pečiva1 ks
voda (případně mléko)100 ml
hrubá mouka na vysypání formy
olej na vymazání formy
ovoce dle chuti
Postup přípravy:

Už delší dobu jsem měla chuť na bublaninu, ale z mražených jahod to prostě není ono. Naskytla se mi příležitost koupit jahůdky, které už konečně mají tu správnou chuť, a tak jsme přebytek zužitkovali při přípravě bublaniny, kterou jsme připravovali společně se synem, kterého vaření strašně moc baví a rád se do příprav zapojuje. Měla jsem co dělat, abych ji vůbec stihla vyfotit, protože nenechavé ručičky byly všude, prostě už byla veliká chuť na tu dobrotu. Už se moc těším na domácí jahody, na které zatím chodíme do skleníku, kde se již pomalinku začínají červenat, hurá a velké natěšení na jahodovou sezónu. Bublanina je moučník, kterým nepohrdnou velcí ani malí. Je to jeden z nejvděčnějších moučníků, alespoň tedy u nás doma.

A nyní k přípravě bublaniny. Vejce rozklepneme a dáme do mísy společně s panelou, utřeme vše společně do hutného krému, což potrvá několik minut. Následně již jen zlehka vmícháme proseté mouky společně s kypřícím práškem, střídavě s vodou. Pokud chceme vláčnější těsto, přidáme 3 lžíce oleje či 1 lžíci Ghí, s těstem dlouho nepracujeme, lepek u špaldové i žitné mouky je křehký a nesnese dlouhé mísení těsta, upečené těsto pak ztrácí na nadýchanosti.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, já použila dortovou formu. Přidáme omyté a pokrájené jahody či jiné oblíbené ovoce a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 - 200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno