Pažitka
Název:

Špaldovo-žitné tyčinky se šmakounem s provensálským kořením a sušenými rajčaty

bez BKM


Špaldovo-žitné tyčinky se šmakounem s provensálským kořením a sušenými rajčaty


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka T 1050150 g
žitná mouka celozrnná jemně mletá100 g
hrubá špaldová mouka30 g
České Ghíčko Bio100 g
Alsan bio (náhražka másla)50 g
vejce2 ks
himalájská sůl10 g
Šmakoun s provensálským kořením100 g
sušená bazalka1/2 lžičky
mouka T 1050 na podsypání
vejce na potření tyčinek
sezamová semínka na posypání tyčinek
hrubozrnná sůl na posypání tyčinek
Postup přípravy:

Léto je tu a pořádné léto je plné akcí, radovánek, grilovaček a párty. Vezměte tyto tyčinky s sebou a nebudete litovat. Příprava je velmi snadná a chuť nezapomenutelná. Rozhodně nebude vaše oslava tuctová, takové tyčinky nekoupíte. Nejen, že jsou chuťově úžasné, ale díky šmakounovi i velmi výživné. Sezamové semínko obsahuje další cenné živiny jako je například vápník, připravte si je i vy, výživné tyčinky, zdravé a velmi chutné. Ať už k vínu či jen tak... Jsou prostě skvělé.

Prosejeme si jednotlivé druhy mouky, z mouky vytvoříme důlek, do kterého dáme povolené Ghí, Alsan, jedno celé vejce, sůl, těsto důkladně prohněteme a na konec přidáme najemno nastrouhaného šmakouna s provensálským kořením a rajčaty, společně se sušenou bazalkou a opět do těsta zapracujeme. Těsto necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu.

Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme a vyválíme si válečky. Pro přípravu jedné tyčinky potřebujeme dva válečky, já volila jeden silnější a jeden tenčí, delší. Na jednom konci jsem těsto spojila, tenčím válečkem omotala silnější a na konci opět spojila. Takto připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem. Tyčinky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a hrubozrnnou solí.

Tyčinky na plechu s pečícím papírem vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme do zlatova přibližně 20-30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno