Pažitka
Název:

Španělský koláč Empanada


Španělský koláč Empanada


Ingredience:
Těsto na empanádu (na 1 plech):
hladká mouka4 hrnky
prášek do pečiva2 lžičky
sůl2 lžičky
máslo1/2 ks
voda150 ml
vejce1 ks
Masová směs:
olivový olej3 lžíce
cibule pokrájená na drobno2 ks
vepřová kotleta nakrájená na drobné kousky1/2 kg
česnek nakrájený na drobno1 stroužek
zelená paprika nakrájená na kostičky3 ks
paprika1 lžička
protlak2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Toto chutné pečivo plněné masovou směsí jsme objevili na naší dovolené ve Španělsku a bylo jasné, že čekat až si ho zase dáme až za rok (nebo bůhvíkdy) nebude možné, a tak jsme zapátrali po receptu, abychom si ho mohli připravit i doma.

Empanada je koláč se slanou náplní, připravující se v různých obměnách. Základ je ale vždy stejný, křehké tence vyválené těsto plněné směsí, kterou jste si předem připravili na pánvi.

Těsto na empanádu

Suroviny smíchej, podle potřeby dej o trochu více či méně vody (závisí to na velikosti vejce).

Těsto nech odležet v lednici.

Masová směs

Na oleji zpěň cibuli, přidej maso a orestuj. Přidej česnek a papriku a opět chvíli restuj. Nakonec přidej protlak a paprikové koření, osol a opepři. Směs nech před plněním těsta trochu vychladnout. 

Poté, co si připravíš masovou směs, těsto rozděl na dva díly. Jeden z dílů natenko vyválej (jde to trochu ztuha, ale nakonec se těsto poddá) a poklaď masovou či jinou směsí.

Směs přikryj druhým vyváleným plátem těsta a okraje spodního těsta přehni přes horní díl. Dozdob případně zbytky těsta a nakonec pomašluj dvěma rozmíchanými žloutky. 

Peč na 180°C 30 minut.

Plech empanády zmizel rychlostí blesku.

TIP: Obměnou náplně může být například špenátová směs, tuňák nebo houby. Empanada se nedělá jen na plech, ale připravuje se jako plněná kapsa do ruky. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno