Pažitka
Název:

Španělský ptáček


Španělský ptáček


Ingredience:
Závitky:
hovězí kýta (á 150 g)4 plátky
natvrdo uvařené vejce1 ks
sterilovaná okurka2 ks
plnotučná hořčice4 lžíce
střední cibule1 ks
špek20 - 40 g
gothajský salám nebo špekáček80 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Omáčka:
sádlo50 g
střední cibule3 ks
špek40 g
hladká mouka1 vrchovatá lžíce
hovězí vývar800 ml
lák z okurek100 ml
plnotučná hořčice1 lžíce
Postup přípravy:

Typicky české jídlo je španělský ptáček (to zní zvláštně, že ano?) - tenké plátky hovězího masa, do kterých zabalíte vejce, špek, kus buřtu, cibuli a kyselou okurku. Tohle jídlo doma vaří skoro každý a každý na to má svůj recept. Já si oblíbila ten od Romana Vaňka a jen lehce ho modifikovala. Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží. 

Nejprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme asi 5-10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky(nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a přecedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí)

Podáváme s rýží.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno