Název:Spätzle s masovými kuličkami a krémovou omáčkou pro děti od 1 roku
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience: |
mleté maso | 150 g |
sýr Grana Padano | 40 g |
máslo | 2 lžíce |
menší cibule | 1 ks |
suché bílé víno | 50 ml |
česnek | 3 stroužky |
smetana ke šlehání | 125 ml |
rukola nebo polníček | hrst |
olivový olej | trochu |
rozmarýn | několik snítek |
čerstvá petrželka | hrstka |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Postup přípravy:Recept je z kuchařky Lidlu od Marcela Ihnačáka. V jeho původní verzi jsou navíc ještě pražené vlašské ořechy, které by pokrmu sice dodaly tu správnou tečku, ale to už by nebylo pro děti, takže jsem je vynechala. Zkusit to s nimi ale určitě můžete.
Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, 2/3 připraveného rozmarýnu a pořádně v ruce prohněteme. Uplácáme kuličky, které dáme do zapékací misky, zlehka pocákáme olejem a
upečeme na 230°C cca 5 - 10 minut.
Na pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla s 1 lžící olivového oleje a na tomto tuku lehce dozlatova osmahneme cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Během smažení přidáme také nasekaný zbytek rozmarýnu, osolíme a opepříme. Poté podlijeme vínem, necháme chvíli syčet, aby se odpařil alkohol, přidáme upečené koule včetně výpeku a podlijeme smetanou ke šlehání. Necháme chvíli bublat, než se smetana zredukuje.
Hotovou omáčku promícháme s uvařenými spätzlemi a servírujeme s rukolou a masovými koulemi. Pokud budete chtít přidat vlašské ořechy, opražte je v pánvi nasucho a nasypte nahoru.
Dětská specifika:
- smetana je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin nevhodná pro děti do 1 roku (od 8 měsíců ji můžete zkusit nahradit zakysanou smetanou)
- cibule a česnek jsou taktéž doporučovány až od 1 roku
- vína je malé množství a měl by se z něj při úpravě vypařit všechen alkohol, přesto, pokud se bojíte, nahraďte jej vodou nebo vývarem a omáčku dokyselte citronem
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno