Pažitka
Název:

Špenát z medvědího česneku s výpečky z vepřové plece


Špenát z medvědího česneku s výpečky z vepřové plece


Ingredience:
Špenát:
listy medvědího česneku300 g
šťáva z podušných výpečků200 ml
smetana, mléko, nebo vývar100 ml
hladká mouka1 lžíce
sůl dle chuti
Výpečky:
vepřová plec650 g
voda300 ml
sádlo1 lžíce
velká cibule2 ks
česnek6 stroužků
celý kmín1/2 lžičky
sladká mletá paprika1/2 lžičky
mletý pepř špetka
sůl dle chuti
Příloha:
bramborový knedlík dle potřeby
Postup přípravy:

Máme rádi špenát. Když je sezona medvědího česneku, dělávám půl na půl se špenátovým protlakem.
Letos byla sklizeň opravdu hojná a tak jsem vyzkoušela špenát jen ze samotného“medvěda“. Místo smetany jsem použila šťávu z masa, které jsem úmyslně připravila tímto stylem. Bylo to poznat a rodince chutnalo.

Maso nakrájíme na kostky a promícháme se solí, pepřem a paprikou.
Do papiňáku na rozehřáté sádlo dáme drobně nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme kmín a restujeme 5minut.
Poté přidáme maso a necháme prudce zatáhnout. Podlijeme vodou, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni dusíme 20minut. Hrnec vypneme, ochladíme, otevřeme a vše přelijeme do zapékací nádoby.
Do kastrolu odebereme 200ml šťávy a odložíme stranou. Zapékací nádobu s masem dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme doměkka 20minut za občasného přelití vypečenou šťávou.
Než bude maso upečené, připravíme si špenát.
Šťávu v kastrolu uvedeme k varu. Přilijeme smetanu (mléko, vývar)ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého promíchávání vaříme slabým varem 10minut. 
Poté přidáme nakrájené listy medvědího česneku, lehce osolíme a opět za stálého promíchávání vaříme dalších 10minut. Podle potřeby můžeme malinko naředit na námi požadovanou hustotu.
Na přílohu jsou vhodné bramborové knedlíky.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno