Pažitka
Název:

Špenátová roláda s uzeným lososem


Špenátová roláda s uzeným lososem


Ingredience:
Korpus rolády:
vejce4 ks
vařený špenát150 g
rozmarýn2 lžičky
muškátový oříšek špetka
máslo15 g
česnek1 stroužek
sůl špetka
pepř špetka
Náplň:
uzený losos150 g
rajče2 ks
jogurt4 lžíce
jarní cibulka4 ks
smetanový sýr200 g
Postup přípravy:

Tento recept mě naučila moje sestra Liduška se svým přítelem Luďkem Stránským. 

Ti nás, mě a mé rodiče, pozvali na večeři a tento pokrm servírovali jako předkrm. Natolik mě zaujal, že jsem ho musel zveřejnit i zde, jelikož je to výborná alternativa i na příjemné občerstvení pro vaši návštěvu, kterou tímto receptem rozhodně nemůžete zklamat. Vzhledem k tomu že se podává za studena, není problém jej servírovat na větších setkáních přátel či přímo rautech. Mám totiž hrozně rád, když někam přijdu a vidím, že si hostitel dal záležet na přípravě a věnoval jí dostatek času a péče. Věste, že tyčinky a brambůrky, nebo jednohubky obložené sýrem, šunkou a nakládanou okurkou jsou fajn, ale byl to hit minulého tisíciletí.

V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme česnek, a když je máslo rozehřáté, přidáme nasekaný špenát. Přidáme žloutky, muškátový oříšek, rozmarýn, osolíme, opepříme a zašleháme do směsi ze špenátu. Poté si v misce ušleháme pevný sníh ze zbylých bílků a přidáme do směsi opatrným mícháním. Vznikne nám základ těsta, který rozetřeme na pečící papír v plechu a pečeme asi 12 minut v předehřáté troubě na 190°. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout pod vlhkou utěrkou.

Když se nám těsto peče, máme čas si připravit náplň. Smetanový sýr smícháme s jogurtem a přidáme jarní cibulku. Vychladlé těsto vyklopíme a sloupneme z něj papír. Potřeme ho smetanovou směsí a rozložíme na něj na plátky nakrájená rajčata a plátky uzeného lososa. Zavineme do rolády. Před podáváním nakrájíme na silné plátky a ozdobíme dle vlastní fantazie.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Petr Chudárek

    zavřít okno