Pažitka
Název:

Špenátová "tortilla"


Špenátová "tortilla"


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý špenát400 g
cibulka1 ks
česnek2 stroužky
vejce3 ks
sůl špetka
pepř špetka
piniové oříšky (výborné zamíchat do placky dle chuti
Postup přípravy:

Špenátová tortilla...mno...jak jsem k ní přišla? Jelikož jsme teď v takzvaném redukčním programu, stále vymýšlím, co vařit. Člověk jí pořád zeleninu dokola, že už na ní nemá vůbec chuť, takže je potřeba to nějak zpestřit.

Tak jsem si brouzdala po internetu a inspirovala se zahraniční kuchyní, až na mě bafla špenátová tortilla. Správně by se měl špenát úplně rozmělnit a upéct se placka, něco jak na palačinky, která se poté naplní, tak jak to známe u klasických tortill. Ale to by úplně nezapadalo do mého redukčního jídelníčku.

Takže, vzala jsem špenát, spařila ho, orestovala cibulku, vložila na ni spařený špenát, zalila vajíčkem s česnekem, solí a pepřem a bylo hotovo. Rychlovka za pár minut a požitek perfektní.

Dokonce se to hodí i na piknik, protože i studené to bylo dobré, také ke grilování jako příloha k masu. Manželovi jsem k tomu orestovala kousek masa s cibulkou a oběd hotový.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Pokud použijeme ČERSTVÝ špenát, tak ho propláchneme, abychom ho zbavili nečistot a hlíny. Dále si uvaříme vodu v rychlovarné konvici, špenát vložíme do mísy a zalijeme ho vodou a spaříme ho.

Pokud použijeme MRAŽENÝ špenát, tak si ho jen vyndáme na pokojovou teplotu a jdeme vařit.

Na pánev si kápneme opravdu kapku olivového oleje a vložíme posekanou cibulku na drobno. Restujeme, restujeme, a když je cibulka zlatavá, tak přidáme špenát. Pokud je mražený, tak ho necháme povolit.

Vezeme si skleničku a do té vyklepneme vajíčka, prolisujeme česnek, přidáme sůl a pepř dle chuti a promícháme.

Špenát rozprostřeme rovnoměrně po pánvi a zalijeme vajíčkem a lehce promícháme. POZOR plamen nesmí být vysoký, děláme to pomalu, aby se nám to nepřipálilo zespoda a z vrchu nebylo syrové.

Přiklopíme pokličkou a necháme dojít.

Jakmile se vajíčko zapeče, můžeme podávat:) Vhodné ke grilování, na piknik, jako příloha k masu nebo jen tak.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno