Pažitka
Název:

Špenátové pesto


Špenátové pesto


Ingredience:
Ingredience:
listový špenát125 g
extra panenský olivový olej150 g
piniové oříšky nebo mandle45 g
sýr - můžete zvolit parmazán, Grana Padano nebo Gran Moravia80 g
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Se špenátem jsem nikdy nebojovala. Už odmala jsem ho měla ráda. Pokud teda nepočítám špenátovou kejdu, co jsme dostávali ve školní jídelně...Moje maminka nám (mně a mému milovanému bráškovi) vařila špenát docela často. Pamatuji si, že jedna její oblíbená kombinace byla špenát se slanou palačinkou a párkem (to jsem párky ještě jedla). A nebylo to tak špatné, jak to možná zní. Častěji však vařila špenát jen tak s bramborem a vařeným vajíčkem. Nicméně bavíme se tu o protlaku ne o listovém špenátu. Je to neskutečné, že špenátový protlak znají všichni, ale s listovým špenátem se třeba někteří ještě nesetkali. Moje babička ochutnala listový špenát poprvé až minulé léto, kdy jsem jí ho připravila s lososem.

Můj přítel nesnáší špenát. Nebo to aspoň tvrdil. Nicméně, po špenátovém pestu se může utlouct. No jo, je pravda, že je prostě skvělé. Tak si ho taky udělejte doma. :-) U pesta je důležité abyste použili nejen kvalitní sýr, ale především olivový olej, ten tam hraje opravdu velkou roli. Já na olivovém oleji teda nešetřím a přidávám ho do špenátového pesta opravdu hodně. Piniové oříšky nejsou vždy potřeba, krásně v pestu poslouží i mandle. Jak piniové oříšky, tak mandle nemají výraznou chuť, takže pokud se Vám pinie nechtějí kupovat, protože jsou drahé, kupte mandle.

Postup:

1. Oloupejte si stroužek česneku, oříšky mixérem rozsekejte na jemno a nastrouhejte na jemné straně struhadla sýr.
2. Do úzké nádoby (nejlépe té, která je součástí tyčového mixéru) dejte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je 50 g oleje a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte na kaši. To samé udělejte s druhou polovinou omytých špenátových listů a 50 g olivového oleje.
3. Špenátovou kaši dejte do mísy, přimíchejte rozdrcené oříšky, nastrouhaný sýr a utřený nebo prolisovaný česnek a přilijte zbývajících 50 g oliváče.
4. Vše důkladně promíchejte.
5. Podle chuti dosolte.
6. Pesto můžete použít do těstovin, do risotta, na begetku nebo jen tak k masu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno