Pažitka
Název:

Špenátové špaldoto s brynzou

vegetariánský recept


Špenátové špaldoto s brynzou


Ingredience:
Ingredience:
špaldové kroupy1 šálek
cibule1 ks
česnek2 stroužky
čerstvý špenát200 g
sůl dle chuti
pepř špetka
citron dle chuti
Ghí dle potřeby
brynza100 g
Postup přípravy:

Špalda je starý druh pšenice, který je pro naše zdraví mnohem příznivější než současná forma pšenice, kterou najdeme v dnešní době téměř ve všech regálech obchodů. Špalda má mnohem výraznější, až oříškovou, chuť, obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, je lehce stravitelná a dává se do spojitosti se stimulací imunitního systému. 
Ze špaldové mouky peču velmi často (mnoho receptů najdete v albech), ráda jí ale používám i ve formě krup, ze kterých mám úplně nejradši "rizoto" špaldoto. To musíte vyzkoušet taky!!

Špaldové kroupy propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě do změknutí. Když jsou kroupy téměř měkké, pustíme se do přípravy špenátu. Zabere to opravdu jen chviličku, nechceme špenát zavraždit dlouhým dušením! Nakrájíme si na jemno cibulku a česnek a necháme je lehce orestovat na pánvičce s rozpáleným ghí. Ve chvíli kdy začne česnek krásně vonět, přidáme na pánev špenát, zmírníme plamen a necháme společně pouze prohřát. Bude to trvat opravdu chvilku, ve chvíli když začne špenát vadnout, vypneme sporák úplně a necháme dojít. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Mezitím se nám dovařily špaldové kroupy, které slijeme a vmícháme do nich špenát. Ochutíme citronovou šťávou a podáváme posypané čerstvou brynzou. Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno