Pažitka
Název:

Špenátovo-kopřivový krém


Špenátovo-kopřivový krém


Ingredience:
Ingredience:
máslo2 lžíce
menší cibule1 ks
česnek1 - 2 stroužky
čerstvý špenát2 hrsti
mladé kopřivy1 hrst
zeleninový vývar dle potřeby
smetana na vaření 33%250 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Dnes máme ZELENÝ ČTVRTEK. V tento den se v chalupách vařilo z jarní zeleniny, nebo luštěnin. Hlavní ingrediencí bývaly mladé kopřivy, špenát a petrželka. Pekly se ale i preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám. 

Špenát a kopřivy umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou. Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát s kopřivami. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme provařit. Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Servírujeme ozdobené slaninou, nebo máslovými krutony.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno