Pažitka
Název:

Špenátovo-tvarohové noky s pečenou rajčatovou salsou a karamelizovanou cibulkou


Špenátovo-tvarohové noky s pečenou rajčatovou salsou a karamelizovanou cibulkou


Ingredience:
Noky:
špenát, nasekaný200 g
tvaroh250 g
strouhaný sýr (nejlepší je to s parmazánem)50 g
polohrubá mouka + na obalení70 g
vejce2 ks
sůl špetka
pepř špetka
čerstvá pažitka (nasekaná) trochu
česnek (prolisovaný)1 stroužek
Karamelizovaná cibulka:
velká cibule (nasekaná)1 ks
cukr moučka1 lžíce
olivový olej1 lžíce
máslo50 g
Rajčatová salsa:
velké rajče (nakrájet na malé kousky), popřípadě 400 g cherry rajčátek přepůlených6 - 8 ks
olivový olej1 lžíce
česnek (prolisovaný)1 stroužek
rozmarýn dle chuti
sůl špetka
pepř špetka
rajčatový protlak (nemusí být)2 lžíce
Postup přípravy:

Protože je dneska počasí, že by "ani psa ven nevyhnal", rozhodla jsem se přidat další recept! 

Nevím, jak vás recepty zajímají, takže pokud o ně už dál nestojíte, tak mi to do komentářů napište, jinak vás jídlem budu do smrti mučit! Dneska to, ale nebude nic sladkého haha! Tenhle recept jsem asi před rokem viděla, každopádně to není můj výmysl, ale výtvor nějakým zkušených kuchařů. No nevím, jak se od originálu změnil, každopádně já noky zbožňuju a to naprosto s čímkoliv! A tahle verze si našla místo v mém srdci hned napoprvé! Doufám, že to zkusíte, protože já i přes svou závislost na těstovinách a špagetách, nesnášejíc brambory skoro nic jiného, než těstoviny nedělám!

Jak postupovat : 
Předehřejte troubu na 200`C a připravte si směs na noky: smíchejte všechny suroviny a spojte je v kompaktní hmotu. Dejte na 20 minut vychladit do lednice.

Mezitím si dejte na pánvi rozehřát máslo s olivovým olejem a po rozpuštění přidejte nakrájenou cibuli, chvilku smažte a přidejte cukr. Promíchávejte, ať se zkaramelizuje ze všech stran a po zhnědnutí jí dejte do mističky chvilku odstát.

Pokrájená rajčata dejte do zapékací mísy, pekáčku, pokapte olejem, přidejte česnek, bylinky a protlak, ručně promíchejte a dejte do trouby. Pečte do zhnědnutí zhruba 20 minut.

Vyndejte hmotu na noky a z té uleptané hmoty vytvořte kuličky, ty potom obalte v mouce. Jde to ztuha a všude se lepí, ale zvládnout se to dá. Na pánvi si rozehřejte máslo, a noky opékejte ze všech stran do zlatova na střední výkon, aby se propekly i uvnitř.

Podávejte s čerstvou bazalkou...

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Vacovská

    zavřít okno