Pažitka
Název:

Špenátový koláč

vegetariánský recept


Špenátový koláč


Ingredience:
Korpus:
hladká špaldová mouka200 g
vychlazené máslo100 g
vejce1 ks
voda3 lžíce
Náplň:
špenátový protlak450 g
smetana 30-33%200 ml
balkánský sýr nebo niva50 g
vejce2 ks
cibule1 ks
česnek dle chuti
sůl dle chuti
kmín dle chuti
Postup přípravy:

Připadá mi, že vařím pořád to samé dokola. Dnes už mi fakt došla fantazie a vlastně i suroviny v lednici. Nakonec vyhrál špenátový koláč, no pošmákli jsme si všichni tři.

Z hladké mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, vejce a vody zpracujeme těsto, které můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme a vysteleme s ním koláčovou formu vyloženou pečícím papírem. Propícháme vidličkou a dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na 180°C předpéct.

Zesklovatíme cibulku na trošce olivového oleje. Povolený špenátový protlak hodíme na cibulku a uvedeme do varu. Přilijeme smetanu, okořeníme a s citem osolíme (nahoru přijde ještě slaný sýr) a necháme bublat cca 5-6 minut, občas zamícháme. Pokud používáme celé špenátové lístky, tak je spaříme, nakrájíme, podlijeme je vývarem a dále postupujeme stejně jak by se jednalo o "protlak" z mrazáku.

Po uvaření necháme špenát trošku prochladnout, stačí 15 minut, občas zamícháme. Poté vmixujeme 2 vejce a směs vlijeme na předpečený korpus. Navrch prsty nadrobíme sýr (nivu nebo balkán, lze nahradit i drobně krájenou mozzarellou). Pečeme v troubě na 180°C cca 35 minut. Necháme trošku ochladnout a podáváme. Je moc dobrý studený i teplý.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno