Pažitka
Název:

Špenátový krém

vegetariánský recept


Špenátový krém


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý špenát500 g
přepuštěné máslo60 g
střední cibule1 ks
hladká mouka3 pol. lžíce
zeleninový vývar1 litr
česnek1 stroužek
smetana ke šlehání1 ks
parmazán + na posypání50 g
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Na ozdobu:
lístky rukoly1 hrstka
opražená slunečnicová semínka1 hrstka
Postup přípravy:

V tomto počasí je důležité tělo nečím pořádně prohřát. Proto mám v podzimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje asi každý.

1) V hrnci si zpěníme na másle najemno nakrájenou cibulku. Poté zaprášíme moukou a asi minutu opékáme.

2) Do hrnce nalijeme vařící zeleninový vývar a mícháme metličkou, aby se nám jíška dobře rozpustila.

3) Aby byla polévka krásně zelená, je dobré špenát blanšírovat. Tzn., že si špenát důkladně propláchneme, odstraníme tvrdé konce a vhodíme ho do osolené vroucí vody zhruba na 30 vteřin. Poté ho slijeme a vhodíme do ledové vody.

4) Okapaný špenát společně s rozlisovaným česnekem přidáme do vývaru a necháme vařit zhruba 15 minut. Poté polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Já už nepoužívám jiný než Braun Multiquick 9, protože je to pomocník, který mi v kuchyni nemůže chybět. Polévku si opepříme a osolíme dle své chuti a zjemníme smetanou ke šlehání. Nakonec přisypeme do polévky najemno nastrouhaný parmazán.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno