Pažitka
Název:

Špenátový krém s parmazánem


Špenátový krém s parmazánem


Ingredience:
Ingredience:
přepuštěné máslo60 g
střední cibule1 ks
hladká mouka3 lžíce
zeleninový vývar1 l
čerstvý špenát500 g
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř špetka
smetana ke šlehání1 kelímek
parmazán + na posypání50 g
Postup přípravy:

V tomto počasí je důležité tělo něčím pořádně prohřát. Proto mám v zimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje teď asi každý.

1) V hrnci si zpěníme na másle najemno nakrájenou cibulku. Poté zaprášíme moukou a asi minutu opékáme.

2) Do hrnce nalijeme vařící zeleninový vývar a mícháme metličkou, aby se nám jíška dobře rozpustila.

3) Aby byla polévka krásně zelená, je dobré špenát blanšírovat. Tzn., že si špenát důkladně propláchneme, odstraníme tvrdé konce a vhodíme ho do osolené vroucí vody zhruba na 30 vteřin. Poté ho slijeme a vhodíme do ledové vody.

4) Okapaný špenát společně s rozlisovaným česnekem přidáme do vývaru a necháme vařit zhruba 15 minut. Polévku si opepříme a osolíme dle své chuti a zjemníme smetanou ke šlehání. Nakonec přisypeme do polévky najemno nastrouhaný parmazán.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno