Ingredience: | |
větší brambora | 1 ks |
čerstvý špenát | 100 g |
cibule | 1/2 ks |
bujón/1 l vývaru | 2 kostky |
tuňák ve vlastní šťávě | 100 g |
česnek | 1 malý stroužek |
voda | 1 l |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
petržel | dle chuti |
Polévkový krémy mám nejraději. Nikde to neříkejte, ale leccos se v nich schová. Tam poslední brambora, tu zase zbytek smetany na vaření, nebo kousek kuřete. A moc se u toho nenadřete. Takový řepový nebo brokolicový krém, to je u nás poměrně častá záležitost. Tak častá, že mě to samotnou začalo nudit. Usmyslela jsem si špenátový krém s rybou. Jenže jakou? Opětovně jsem skončila u tuňáka, protože jak omletí říkám, toho mám v komoře vždycky a je to zcela nenáročná záležitost. Čerstvý špenát se u nás v poslední době objevuje často jako velice žádaná příloha k masu, takže kolem a kolem, nebylo ani třeba vyrážet na nákup. Nicméně sešlo se, že když jsem tenhle krém vařila, Kocour se vypotácel z ložnice s kocovinou a v tu ránu jsem fakt neměla dojem, že by mi nad ním jakkoli zaplesal. Nakonec se ale stalo, že snědl i moji porci, takže asi jo, asi to byl fakt dobrej krém. Takhle, kdybych neměla v merku záhy vařit další chod, určitě bych tohle nedovolila a abych nepřeháněla, samozřejmě jsem tuhle polívku ochutnala. Byla jsem mile překvapená, že je to fakt změna. Příjemná. Mňam!
V lednici jsem našla batát, neboli sladkou bramboru. Tím se ale nenechte zmást a klidně vezměte obyčejnou bramboru. Tu nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vývaru, případně s bujóny do vody. Hnedle nalisujte stroužek česneku a přidejte ho k bramboře. Nakrájejte si pak na jemno cibuli a omytý čerstvý špenát zbavte stonků. Cibuli osmažte na oleji na pánvi do zesklovatění, abyste na ni mohli záhy přidat špenát a podusit jej. Jak mnozí víte, smrskne se Vám takovým fofrem, že jej na té pánvi nebudete div hledat. Směs z pánve přidejte do polévky a k ní dejte i tuňáka, cca půlku. Nechte polévku ještě chvíli povařit, abyste měli brambor měkký, přičemž ji pomoci soli a pepře dochuťte, jak se Vám zlíbí. Posléze vezměte ruční mixér a bez kompromisu ji rozšlehejte do posledního kousíčku. Bude krásně zelená. A teď ještě k tomu tuňáku - pokud chcete krém "rybovější" přidejte ještě více tuňáka, klidně postupně a vždy ho mixněte, abyste docílili krému podle gusta - přesně jako jsem to udělala já. Jestli Vám nějaký zbude, můžete jím krém ozdobit. Máte-li petržel, tu si také nechte na ozdobu, anebo jestli je tak dobrá, jako ta moje, tak ji klidně vmixujte už do krému. Doufám, že tuto malou změnu v jídelníčku uvítáte. Hm…Myslím, že až ochutnáte, tak určitě!
Podrobné info: