Pažitka
Název:

Špenátový quiche se žampiony a olivami


Špenátový quiche se žampiony a olivami


Ingredience:
Korpus:
špaldová celozrnná mouka120 g
mleté ovesné vločky90 g
měkký tvaroh140 g
sůl1/2 lžičky
sladový sirup1 lžička
voda4 lžíce
máslo na vymazání formy
Náplň:
čerstvý baby špenát220 g
žampiony4 ks
olivy dle chuti
vejce3 ks
větší cibule1 ks
tvrdý sýr Gran Moravia55 g
rýžový olej1 lžíce
lahůdkové droždí dle chuti
sůl dle chuti
sušený špenát dle chuti
cottage sýr150 g
Postup přípravy:

Poslední dobou mi přišlo, že připravuji stále stejné večeře, chtělo to prostě změnu, tak jsem brouzdala internetem a padl mi do oka Quiche, který jsem se zatím neodvážila vyzkoušet. Vše je jednou poprvé, tak jsem se do něj nakonec pustila a z několika receptů si vytvořila svůj vlastní, tedy hlavně podle toho, co zrovna obsahovala moje lednička. Dá se jíst teplý i studený a překvapilo mě, jak byl uvnitř pěkně šťavnatý.

Nejdříve si připravíme korpus: smícháme mouku a ovesné vločky, přidáme sůl, sladový sirup, a měkký tvaroh, promícháme, poté postupně přilijeme po lžících vodu, rukou vypracujeme celistvé těsto. Zabalíme do fólie nebo sáčku a vložíme na chvíli do lednice (cca 10-15 minut) a mezitím si vyhřejeme troubu na 180 stupňů.
Po čtvrthodince těsto vytáhneme z lednice a rozprostřeme do máslem vymazané formy (já použila dortovou průměr 23 cm), rukou postupně přimačkáváme těsto nejen na dno formy ale i na okraje, aby bylo všude přibližně stejně hrubé cca 0,5 cm. Dno propícháme několikrát vidličkou a dáme péct do trouby na cca 10 minut, až mírně zezlátne.
Mezitím si vytvoříme náplň: Na pánev vlijeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, jakmile začne chytat barvu, tak přidáme nakrájené žampiony, špenát, osolíme, okořeníme (droždí, sušený špenát) a podusíme asi 10 minut. Poté přendáme do mísy, necháme chvilku vychladnout a přimícháme cottage sýr, vejce, nastrouhaný sýr, olivy překrojené na půlky, dosolíme dle chuti a vše společně promícháme.
Na předpečený korpus vlijeme náplň a dáme do trouby péct na 20 minut. Po upečení vytáhneme a necháme aspoň 20 minut vychladnout, aby těsto trochu ztuhlo a šlo hezky nakrájet.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Petra Konečná

    zavřít okno