Pažitka
Název:

Špikovaná plec v zeleninovo-smetanové omáčce z pomalého hrnce


Špikovaná plec v zeleninovo-smetanové omáčce z pomalého hrnce


Ingredience:
Ingredience:
vepřová plec1,2 kg
špek200 g
12% smetana na vaření400 g (2 kelímky)
malá cuketa1 ks
velká cibule2 ks
velká mrkev3 ks
velká rajčata3 ks
celer1/4 bulvy
provensálské koření1 lžíce
olej3 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Opět tady máme cuketovou sezónu a tak si přichystejme nějakou chutnou omáčku.

Špek nakrájíme na širší špalíčky a vložíme je pro snadnější prošpikování masa na chvíli mírně ztuhnout do mrazáku.

Všechnu zeleninu očistíme, rajčata, nařízneme do kříže, dáme je do hlubšího hrnce a zalijeme vroucí vodou. Ochladíme je studenou vodou a slupku sloupneme. Poté vše drobně nakrájíme a dáme na dno pomalého hrnce (dále jen PH).

Maso ponecháme vcelku, opláchneme ho a osušíme. Ostrým, dlouhým nožem uděláme podélně do masa otvory a ty naplníme ztuhlými špalíčky špeku. Maso zajistíme provázkem, osolíme a posypeme provensálským kořením.

Pak maso ze všech stran opečeme na pánvi s rozehřátým olejem a přemístíme ho do PH na připravenou zeleninu.

Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a pomalíme 4 hodiny.

Měkké maso z PH vytáhneme a zeleninu přelijeme do většího kastrolu. Přidáme smetanu a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Omáčku podle potřeby naředíme druhou smetanou na námi požadovanou hustotu, dochutíme solí a necháme 2 minutky slabým varem provařit. 

Maso naporcujeme a podáváme. Na přílohu se hodí knedlík, rýže i těstoviny.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno