Pažitka
Název:

Špikovaná zvěřina se šípkovou na pivu


Špikovaná zvěřina se šípkovou na pivu


Ingredience:
zvěřina vcelku700 g
cibule1 ks
špek na špikování (100 g do výpeku) pár klínků
sterilované drobné cibulky dle chuti
čerstvý tymián snítka
jalovec8 kuliček
rajčatový protlak2 lžíce
šípková zavařenina2 lžíce
silný hovězí vývar nebo hovězí bujón (popř. demi glace) dle potřeby
černé pivo200-250 ml
sádlo2 lžíce
pepř špetka
sůl špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Pokud máte možnost zvěřiny, určitě vyzkoušejte, nebudete litovat.

Maso prošpikujeme několika klínky špeku, osolíme a opepříme. Zbytek špeku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Rozpálíme sádlo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme. Přisypeme špek s cibulí, orestujeme a vše zalijeme pivem a vývarem. Vhodíme jalovec a tymián. Necháme trochu zredukovat, přimícháme rajčatový protlak. Dusíme doměkka. Kdo chce, může použít papiňák, ušetří si čas.
Když je maso měkké, vyjmeme, uchováme v teple a doděláme omáčku. Vmícháme šípkovou zavařeninu a přidáme cibulky.
Prohřejeme a dochutíme. Pokud by se nám zdála omáčka příliš sladká, přilijeme trochu nálevu z cibulek nebo zakápneme octem balsamiko.
Nakonec podle potřeby zahustíme utřeným máslem s moukou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno