Pažitka
Název:

Špikované kuřecí na slanině a šalvěji


Špikované kuřecí na slanině a šalvěji


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa4 ks
slanina vcelku150 g
čerstvá šalvěj dle chuti
máslo + olej kousek
hladká mouka dle potřeby
vývar150 ml
sušší bílé víno100 ml
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Šalvěje je spousta druhů. U nás je nejpěstovanější šalvěj lékařská. Používá se v kuchyni i pro medicínské účely, ve větší míře může být naopak toxická a škodlivá. Kdo by neodolal a přemýšlel, co s ní ještě....dejte, jak do omáčky, tak si vyrobte si třeba domácí krém.

Ze slaniny nakrájíme delší hranolky a dáme je na půl hodiny do mrazáku. Těmi budeme poté maso špikovat. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky. Maso prošpikujeme podélně slaninou, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Zbytek mouky oklepeme. Na pánvi vhodné do trouby na rozpuštěném másle s trochou oleje opečeme maso z obou stran dohněda. Přidáme kostičky slaniny a listy šalvěje, orestujeme a zalijeme bílým vínem. Necháme zcela odpařit a až poté podlijeme cca 150 ml vývaru. Vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 15 minut. Pokud je výpek příliš řídký, zahustíme jej ještě kouskem másla utřeným s hladkou moukou a provaříme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno