Pažitka
Název:

Špikovaný králík na houbách s pečenou mrkví


Špikovaný králík na houbách s pečenou mrkví


Ingredience:
Ingredience:
naporcovaný králík1 ks
slanina nebo anglická slanina100 g
sušené houb hrst
krémžská hořčice dle chuti
cibule1 ks
mrkev400 g
smetana100 ml
máslo1 lžíce
citronová šťáva dle chuti
olej dle potřeby
sůl dle chuti
petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Jaká shoda náhod... O víkendu jsme udili, takže tu mám domácí špek a kamarádka včera volala, že mi veze čerstvého králíka, z jejich domácího chovu. Takže, i když jsem se zařekla, že tak dobré masíčko nebudu kazit prasetem, udělala jsem to... No, ani vám nemusím říkat, jaké to bylo...

Ze slaniny nakrájejte krátké špalíčky se špičkou. Králíka osolte a čepelí nože udělejte zářezy do masa. Maso prošpikujte, potřete kremžskou hořčicí a dejte do pekáče, kam jste nakrájeli zbytek slaninky na kostky a houby. Kdo má rád česnek, přidá i česnek na plátky. Králíka podlijte vodou, zhruba do půlky výšky masa, přiklopte a dejte péct na 200°C na 2 hodiny. Během pečení polévejte maso výpekem. Zhruba 20 minut před koncem sundejte víko a nechte maso opéct dozlatova, polévejte.
Mrkev si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi si rozpalte trošku olej a orestujte na něm cibulku nakrájenou najemno, když je zlatavá, přidejte mrkev, sůl a pár kapek citronové šťávy. Dejte do zapékací misky a trochu podlijte, dejte péct ke králíkovi, zhruba na hodinu. Když je mrkve hotová, má být měkká, ale zároveň má křupnout. Vodu slijte do rendlíku a přiveďte k varu, přidejte lžičku kremžské hořčice, smetanu a nechte zredukovat. Přidejte citronovou šťávu, máslo, popřípadě dosolte a vypněte plotnu. Máslo nechte pozvolna rozpustit a přidejte do rendlíku mrkev, promíchejte. Šťáva by měla jen obalit mrkev, proto je potřeba jí dostatečně vyvařit. 
Servírujte s vařeným bramborem a čerstvě nasekanou petrželkou.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno