Špízy: | |
vepřová panenka | 250 g |
žampiony | dle potřeby |
hlíva ústřičná (nemusí být) | dle potřeby |
červená paprika | 1 ks |
pórek | 1 ks |
Marináda: | |
olivový olej | 2 lžíce |
sezmový olej | 2 lžíce |
hoisin omáčka | 2 lžíce |
tmavá sojová omáčka | 2 lžíce |
šafrán | špetka |
nasekaná čerstvá chilli paprička | dle chuti |
utřený český česnek | 1 stroužek |
cukr | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
sezamová semínka | dle chuti |
Dip: | |
řecký jogurt | 1 kelímek |
utřený český česnek | 1 stroužek |
šalvěj | 3 - 5 lístků |
sůl | dle chuti |
Grilovací sezóna už dávno začala a já přicházím s receptem na vynikající špízy se šafránem, které zcela jistě rozšíří váš grilovací seznam receptů.
Nejprve si připravíme marinádu, protože ji potřebujeme nechat trochu odležet. Na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Vše promícháme tak, aby se v marinádě důkladně rozpustil cukr a necháme ji odležet.
Mezitím si uděláme přípravu na špízy. Panenku si nakrájíme na kostky, zhruba o velikosti 4×4 cm. Žampiony oloupeme a rozkrojíme napůl. Pokud máme žampiony malé, můžeme je nechat vcelku, jen jich budeme potřebovat větší množství. Jestliže máme i hlívu, nakrájíme si ji také na kousky. Nakonec si připravíme na střední kousky papriku a pórek na zhruba 3 cm dlouhé válečky.
Tak a teď už můžeme začít se samotnou přípravou špízů. Na bambusová napichovátka, která si namočíme ve vodě, napichujeme dle své chuti maso, pórek, papriku a žampiony. Vzniklé špízy potom dáme do pekáče nebo větší zapékací mísy a polijeme připravenou marinádou.
Mezitím, co si špízy necháme odležet, aby se marináda dobře nasákla, připravíme si dip. Nejdříve si utřeme česnek, který pak smícháme s jogurtem a směs osolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané lístky šalvěje.
Špízy opékáme na dobře rozpáleném grilu a podáváme posypané sezamem a nadrobno nasekanými půlkolečky pórku. Špízy servírujeme se šalvějovým dipem.
Podrobné info: