Pažitka
Název:

Srnčí kýta na smetaně a brusinkách, hrnkový knedlík


Srnčí kýta na smetaně a brusinkách, hrnkový knedlík


Ingredience:
Ingredience:
srnčí kýta1 kg
mrkev2 ks
petržel2 ks
cibule2 ks
brusinková zavařenina2 lžíce
česnek2 stroužky
bobkový list2 ks
jalovec5 kuliček
šalvěj5 lístků
tymián hrsta
suché červenné víno100 ml
smetana ke šlehání100 ml
voda/vývar300 ml
Ghíčko dle potřeby
Knedlíky:
polohrubá mouka1 hrnek
mléko1 hrnek
vejce (zvlášť bílky a žloutky)2 ks
toastový chleba3 plátky
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Víkendový oběd jak se patří. A zároveň takový malý pozdrav přímo z lesa od našeho známého myslivce. Masíčko, dělané v pomalém hrnci, je prostě dokonalé.

Srnčí kýtu zprudka osmahneme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přendáme ho do pomalého hrnce a na výpeku osmahneme do zlatova cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev a petržel a chvíli společně restujeme. Když začne zelenina chytat barvu, přilijeme červené víno a necháme odpařit alkohol. Zatím do hrnce k masu přidáme veškeré koření, prolisovaný česnek a brusinky. Vše zalijeme směsí zeleniny a vína. Podlijeme ještě vodou/vývarem a pomalíme na stupeň LOW 8 hodin. Knedlíky připravíme smícháním mouky, mléka, žloutků a kostiček toastového chleba. Osolíme a opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků. Směsí plníme dobře vymazané hrnky asi do 3/4 objemu. Vaříme 20 minut v přikrytém hrnci. Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce. Ze zbylé směsi vyndáme bobkové listy a jalovec. Obsah rozmixujeme na hladkou omáčku, kterou ještě zjemníme přidáním smetany. Případně dosolíme. Přeji dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno