Pažitka
Název:

Štafetková roláda


Štafetková roláda


Ingredience:
Těsto:
bílky (z 8L - 10M vajec)8 - 10 ks
moučkový cukr200 g
hladká mouka120 g
mleté vlašské ořechy80 g
Krém:
mléko300 ml
cukr100 g
vanilkový pudink1 ks
máslo250 g
mletá káva (ne rozpustná)2 lžíce
vroucí voda4 lžíce
vaječný koňak nebo rum50 ml
Poleva:
čokoláda na vaření100 g
plátek másla1 cm
smetana50 ml
Postup přípravy:

Miluju štafetky. Znáte je? Ořechové obdélníčky, promazané kávovým krémem a šikmo ponořené do čokolády. A tak mě napadlo, protože měl taťka svátek, připravit místo řezů roládu. Sice díky tomu, že těsto i krém jsou světlé, nevynikne mozaika na řezu, ale chuti to teda nikterak nevadí. No tu prostě musíte zkusit!

Nejprve rozpalte troubu na 190°C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy. 

Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí. 

Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.

Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout. 

Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit. 

Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou vám tak krásné malé dortíky.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno