Pažitka
Název:

Staročeská bábovka


Staročeská bábovka


Ingredience:
vejce5 ks
polohrubá mouka280 g
moučkový cukr200 g
vanilkový cukr1 sáček
plnotučné mléko200 ml
máslo180 g
prášek do pečiva1 sáček
citronová kůra3 lžičky
rozinky hrst
mandle hrst
kakao1 lžíce
Ingredience:
Postup přípravy:

Bábovku zná snad každý a snad každý ji naprosto miluje. Popravdě ani neznám nikoho, kdo by si jí u babiček nebo maminek s radostí nenacpal plnou pusu.
Náš recept na staročeskou bábovku se dědí, stejně jako na spoustu dalších klasicky českých sladkostí :))

Vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, postupně polohrubou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek a opatrně mléko. Vyšleháme sníh z bílků ze všech vajec a přidáme do směsi. Mícháme velice lehce a opatrně. Nakonec přihodíme rozinky s mandlemi a znovu zamícháme.

Předehřejeme si troubu na 160°C. Vymažeme si velkou formu na bábovku a vysypeme hrubou moukou. Nedoporučovala bych to dělat jinak....potom už mi to nepřipadá dost staročeské :D Oddělíme cca 1/3 nebo 1/4 od těsta.

Do menší části přidáme kakao a pečlivě rozmícháme. Polovinu bílého těsta vlijeme do formy. Následně opatrně vlijeme a rozmístíme kakaové těsto. (Kdo by chtěl více barevné, může to udělat na několikrát a častěji vystřídat kombinaci černého a bílého těsta.) Dolijeme zbytek bílého těsta a vložíme do trouby. Pečeme cca hodinu. Jestli je ovšem skutečně pečená poznáme buď tak, že je odpařená od okrajů formy nebo tak, že zapíchneme špejli.

Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout a hned potom opatrně vyklopíme z formy a rovnoměrně pocukrujeme.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Monika Daníšková

    zavřít okno