Pažitka
Název:

Staročeská zelňačka s ostrou klobásou


Staročeská zelňačka s ostrou klobásou


Ingredience:
Ingredience:
kysané zelí300 g
ostrá slovenská klobáska2 ks
cibule2 ks
pepř2 - 3 kuličky
drcený kmín špetka
sůl dle chuti
nové koření4 kuličky
bobkový list2 ks
hladká mouka dle potřeby
vývar nebo voda dle potřeby
sladká a uzená paprika špetka
kayenský pepř špetka
Postup přípravy:

Já doma chodím denně na kysané zelí, jednak se po něm, ať ho jíte, kolik jíte, nespravíte a také proto, že bylo, je a bude vždy plné vitamínu "C " a má spoustu kladů pro naše zdraví. Ale manžel chtěl udělat něco teplého ze zelí a tak vznikla tato staročeská polévka, jen se přidala klobáska.

Cibulku vložíme do studené vody, prkénko, také namočíme do studené vody, aby krájení cibule nám netlačilo slzy do očí, a na oleji pak cibuli necháme zesklovatět. Přidáme na pánev orestovat kolečka klobásky. Vše posypeme oběma paprikami a rychle zamícháme. Vypneme, přidáme kysané zelí, zalijeme vývarem nebo vodou a necháme se špetkou drceného kmínu povařit doměkka. Z polévky odstraníme koření. Jíšku nepřidávám, jen trochu polévku zahustíme mouku, rozkvrdlanou a radši přes sítko, aby nevznikly kousky. Nakonec ochutíme solí a podle chuti dozdobíme bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno