Pažitka
Název:

Staročeský hovězí guláš


Staročeský hovězí guláš


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka600 - 700 g
velká cibule4 ks
česnek4 stroužky
rajčatový protlak1 ks (115g)
hladká mouka1 - 2 lžíce
chleba bez kůrky2 krajíčky
světlé pivo 10°250 ml
drcený kmín dle chuti
sladká paprika dle chuti
majoránka dle chuti
sádlo dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Guláš máme rádi u nás doma všichni. Důležitou rolí při přípravě guláše je tzv. "základ". Tedy množství cibule. Říkává se, "Kolik masa, tolik cibule". Dodržení tohoto poměru není až tak úplně nutné, ale neměl by být poměr surovin být ale menší než 2:1. Cibule dodává guláši nejen chuť, vůni, barvu, ale jedná se i "zahušťovací prostředek", díky čemuž se již nemusí tolik zahušťovat.
Na zahuštění se může použít i chlebová strouhanka, nebo nastrouhanou syrovou bramborou – tyto způsoby zahušťování, používaly často naše babičky.

V hrnci rozpustíme sádlo a vhodíme na jemno nakrájenou cibuli a o něco později i česnek. Orestujeme do hněda, vložíme osolenou a opepřenou nakrájenou kližku, přidáme kmín, sladkou papriku, majoránku, sůl, pepř, protlak, podlijeme pivem a vodou (tak aby maso bylo zcela ponořené a mohlo se dobře dusit). Poté si nakrájíme chleba na kostičky a přidáme do guláše. Necháme podusit do měkka a pak přidáme majoránku a případně dosolíme nebo přidáme česnek, aby nám to chutnalo. Pokud chceme mít guláš více zahuštěný, je možnost přidat více chleba bez kůrky, nebo zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě.

Základem dobrého guláše je výběr hovězího masa. Nejlepší je použít hovězí kližku, která je pro guláš ideální. Jelikož nohy drží celou tíhu zvířete, jsou svaly „vypracované“ a díky tomu maso obsahu úpony a šlachy. Ale právě tyto vazivové tkáně jsou pro kližku specifické a guláši dodají ten správný „šmrnc“. Delší pozvolnou tepelnou úpravou změknou a téměř se rozvaří, poté se hovězí kližka téměř rozplývá – chce to tedy i trpělivost při přípravě guláše – nejedná se o žádnou „rychlovku“!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno