Pažitka
Název:

Staročeský kančí guláš


Staročeský kančí guláš


Ingredience:
Ingredience:
celý černý pepř5 lžic
kuličky jalovce5 lžic
kuličky nového koření5 lžic
bobkový list15 ks
sůl1 lžička
kančí plec1 kg
střední cibule5 ks
celý kmín3 lžičky
máslo150 g
anglická slanina250 g
rum3 lžíce
suché červené víno500 ml
hovězí vývar1,5 l
citronová šťáva dle chuti
mouka + máslo na jíšku dle potřeby
Postup přípravy:

Tento guláš je opravdu vynikající. Chuť zvěřiny je výjimečně jemná a delikátní.

Pepř, jalovec, nové koření a bobkové listy dáme do hrnce, přilijeme 1l vody a vaříme 30 minut. Pak přidáme sůl a necháme odvar vychladnout. Zatím si nakrájíme maso na kostky cca 4x4 cm. Maso dáme do vychladlého odvaru a dáme do lednice min přes noc - lépe 24 hod.

Po této době maso vyndáme z odvaru, očistíme od koření a osušíme.  Nadrobno pokrájíme cibuli, smícháme s kmínem a troškou soli a dáme orestovat na máslo do tmavě zlatavé barvy. Pak přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky a ještě  asi 5 minut restujeme. Přidáme maso a ze všech stran ho necháme zatáhnout.

Přilijeme rum, červené víno a asi 10 minut podusíme. Pak přilijeme vývar, zastříkneme citronem a dusíme, dokud není maso měkké. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Maso vyndáme z omáčky a necháme omáčku zredukovat. Pak jí buď tyčovým mixerem rozmixujeme, nebo uděláme světlou jíšku a zahustíme. Záleží na naší chuti a jak jsme omáčku zredukovali. Pak vložíme zpátky maso, prohřejeme a podáváme. Buď s knedlíkem či těstovinami.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno