Pažitka
Název:

Staročeský trhanec


Staročeský trhanec


Ingredience:
Ingredience:
žloutky2 ks
bílky vyšlehané do pěny2 ks
12% smetana125 ml
mléko125 ml
moučkový cukr60 g
polohrubá mouka175 g
máslo1 lžíce
ovoce dle chuti
Smetanová zálivka:
zakysaná smetana nebo jogurt1 kelímek
citronová kůra dle chuti
vanilkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Oběd zvaný rychlovka, když prostě není čas na větší čarování v kuchyni. Tuto klasiku si pamatuji z VŠ menzy, snad nikdy jsem nevynechala...

Žloutky, mléko, smetanu, cukr a mouku smícháme v těsto, do kterého přimícháme sníh z bílků. Do pekáčku dáme lžíci másla a šoupneme jej do trouby rozpustit. Troubu v tuto chvíli zapneme na 220°C. Na rozpuštěné máslo vlijeme těsto a dáme péct na cca 12 minut.

Mezi tím si připravíme smetanovou zálivku smícháním všech shora uvedených surovin.

Po upečení roztrháme trhanec na menší kousky, pomůžeme si lžící. Na talíři poléváme smetanou. 

Ovoce můžeme buď podávat čerstvé - posypeme na talíři hotový trhanec, a nebo jej můžeme zapéct do trhance - tedy před tím, než jej vložíme do trouby, posypeme syrové těsto ovocem. 

Podáváme ihned po upečení ještě horké!

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno