Pažitka
Název:

Šťáva (sirup) z černého rybízu zastudena


Šťáva (sirup) z černého rybízu zastudena


Ingredience:
1. várka:
omyté ovoce bez stopek2 l
převařená chladná voda1,5 l
kyselina citronová50 g
cukr krupice2,5 kg
2. várka:
ovoce z předešlého dne
převařená chladná voda3/4 l
kyselina citronová25 g
cukr krupice1,25 kg
Postup přípravy:

Tuhle šťávu jsme doma dělávali odjakživa. Z rybízu, jahod nebo z malin, z těch byla nejlepší. Samozřejmě ovoce můžete i kombinovat. A jelikož se nic nevaří, všechny vitamíny v ní zůstanou. Letos byla nadúroda černého rybízu, tak byl zužitkován z větší části do šťávy. Ovoce použijete dvakrát a získáte přes 4 litry šťávy. Zkuste ji, je opravdu výborná.

Omyté ovoce vložte do velké sklenice nebo nekovové mísy. Nemačkejte ho, šťáva by se pak mohla kazit a začít kvasit. Posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. Nechte 24 hodin louhovat. Můžete občas zlehka promíchat, samozřejmě pouze dřevěnou nebo plastovou měchačkou.

Druhý den šťávu slijte přes síto s plátýnkem a vsypte cukr. Míchejte do rozpuštění. Chce to čas, občas, když kolem projdete, tak promíchejte a nechte zase stát. Šťáva by měla být čirá.

Zbylé ovoce opět posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. A zase nechte 24 hodin louhovat. Slijte, vsypte cukr a míchejte do rozpuštění.
Šťávu nalijte do vypařených sklenic a uzavřete. Můžete dát na povrch několik mm kvalitní slivovice nebo rumu, tím si zajistíte dlouhou trvanlivost. Ale já nedávám nic a nikdy se mi šťáva nezkazila.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno