

| Ingredience: | |
| hovězí maso (hovězí krk) | 1 kg |
| červená cibule | 3 ks |
| mrkev | 2 ks |
| mražený hrášek | 100 g |
| česnek | 3 stroužky |
| řapíkatý celer | 2 tyčky |
| rozmarýn | snítka |
| olivový olej | 2 lžíce |
| Guinness | 440 ml (plechovka) |
| hladká mouka | 2 vrchovaté lžíce |
| Cheddar | 150 g |
| listové těsto | 200 g |
| vejce | 1 ks |
| hrubá mořská sůl | 1 lžíce |
| čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Lidi, co řikáte anglický kuchyni? Já myslim, že doby, kdy se o ní říkalo, že je mdlá či nudná, jsou dávno ty tam a Briti nám neustále svými recepty dokazujou, s jak rozmanitýma chutěma si uměj parádně pohrát. Je to asi 7 let, co mi moje zbožňovaná kamarádka Brigita přinesla ochutnat Steak and Guinness Cheddar Pie a já padla do mdlob! Tenhle koláč s ragů z hovězího masa, zeleniny a irskýho piva zkrátka nemá chybu a vy ho chcete jíst pořád a pořád dokola! A hádejte co? Upéct ho je sranda…tak šup do zástěr a jdem na to.
Maso si nakrájejte asi na 2cm kostky, cibuli na klínky, mrkev a česnek na kostičky a celer třeba na kousky, žejo Rozmarýn nasekejte co nejjemněji to půjde.
Na rozpálenou pánev nalijte olej, snižte teplotu a přidejte cibuli, kterou restujte 10-15 minut. Pak teplotu opět zvyšte, přidejte česnek, mrkev a celer a všechno pěkně smíchejte dohromady. Nakonec přihoďte maso, rozmarýn, sůl a pepř a asi 4 minuty zprudka restujte.

Všechno pak zalijte Guinnessem, přidejte hrášek, 2 lžíce mouky, promíchejte, přiveďte k varu, přiklopte poklicí a šup s tim do trouby rozpálený na 190 stupňů, asi na 2,5 hodiny. I když to začne pekelně vonět, do trouby nelezte, aby vám z ní neuteklo teplo a neprodloužili jste si tak úmorný čekání na dobrotu

Zkrátit si ho ale můžete přípravou listovýho těsta.
Z většího kusu vyválíte placku požadovanýho tvaru podle toho, jakou máte zapejkačku a o trochu větší, aby vám těsto přesahovalo trochu přes kraje. Ze zbytku si vyválíte „poklici“ na ten váš báječnej masovej koláč Do tý pak lehce nožem vyřežete mřížku a potřete ji celou rozšlehaným vejcem. To už máme ale masovou směs hotovou, maso se nádherně rozpadá a vy máte co dělat, abyste to nesežrali z hrnce jen tak samotný 
Jelikož máte ale pevnou vůli, vmícháte do směsi polovinu nastrouhanýho cheddaru a všechnu ji přendáte do zapejkací misky, vyložený listovým těstem. Navrch nasypete zbytek cheddaru, přečnívající těsto pomašlujete vejcem a celý to přikrejete druhým kusem těsta s mřížkou.

Tentokrát čouhající těsto „složíte“ dovnitř misky jako na obrázku a dáte péct do spodní části rozehřátý trouby, opět na 190 stupňů, asi na 45 minut, dokud těsto krásně nezezlátne

No a pak už se jen rozplýváte nad tím, jak to ti angláni báječně vymysleli!