

| Steak: | |
| bažantí prsa | 4 ks |
| anglická slanina | 8 plátků |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| Omáčka: | |
| cibule | 1 ks |
| červené víno | 5 lžic |
| švestková povidla | 2 lžíce |
| olej | dle potřeby |
| máslo | 1 lžíce |
| drůbeží vývar (ale stačí i voda) | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| skořice | dle chuti |
| hřebíček | 2 ks |
| Noky: | |
| odkaz níže | viz |
Tak jako k podzimu patří listí, tak k němu určitě neodmyslitelně patří i vaření povidlové omáčky. Já jsem jí zvolila k bažantím prsům, které mi zbyly od neděle.
Prsa osolte a opepřete, můžete je mít s kůží i bez kůže, s kůží budou určitě o něco vláčnější a proto ji tam nechte a přidejte i plátek slaniny. Pokud máte bez kůže, zabalte prso do dvou plátků slaniny. Nechte chvíli odležet, klidně do druhého dne.
Na pánvi nebo kontaktním grilu si rozpalte olej a zprudka opékejte. Já je dělala v kontaktním grilu zhruba do 5 minut. Maso zbytečně nepřepékejte, ať se zbytečně nevysuší.
Cibulku oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi si rozehřejte trochu oleje a cibulku na ní pozvolna restujte do zlatohněda. Chvíli přiklopte pokličkou a nechte cibulku změknout. Dbejte na to, aby byla dostatečně podlitá olejem a nepřipalovala se. Když je cibulka hnědá a měkká, přidejte 4 lžíce vína, dva hřebíčky a nechte víno odpařit. Přidejte povidla a rozmíchejte. Dle potřeby rozřeďte trochou vývaru nebo vody a poslední lžící vína, nechte prohřát a přidejte lžíci másla, špetku skořice a ochuťte solí a pepřem. Měla by vám vzniknout hustá omáčka. Není potřeba dál vařit.
Hotové noky, které připravíte dle receptu ZDE, si opečte na pánvi s rozpuštěným máslem pěkně dozlatova.
Podrobné info: