Pažitka
Název:

Steak z tuňáka na bílém víně se zelenými fazolkami


Steak z tuňáka na bílém víně se zelenými fazolkami


Ingredience:
Ingredience:
steak z tuňáka2 ks
bílé víno1-2 dcl
olivový olej2 lžíce
citrónový pepř špetka
sůl špetka
bylinky tymián a rozmarýn hrstka
bazalka hrstka
anglická slanina3-5 plátků
zelené fazolky2 hrsti
stroužek česneku1 ks
Příloha:
americké brambory
Postup přípravy:

Tuňák je super ryba z rodu makrelovitých. Je to jak u klasického hovězího, můžete si buďto propéct nebo nechat ala médium. Pozor však, ať maso nevysušíte. Je to pak věčná škoda.

Bylinky společně se solí, citronovým pepřem a troškou olivového oleje rozdrtíme v hmoždíři na konzistenci téměř pasty.
Poté přidáme další olivový olej a bílé víno v poměru zhruba 1:1 tak, abychom do marinády mohli ponořit oba steaky. Necháme marinovat alespoň několik hodin. 
Na pánvi naprudko opečeme tuňáka. Skutečně jen poměrně krátce, protože jinak má tendenci se vysušovat (doporučuje se nechat steak uvnitř částečně syrový, pokud to máte rádi).
Poté přiklopíme a necháme na teplém místě ještě odpočinout.
V pánvi zlehka opečeme slaninu, přidáme k ní fazolky (můžeme i česnek na plátky) a až obojí zezlátne, podlijeme troškou marinády. Vytvoří se pak chutná omáčka, která se spojí s vínem. 
Ten ještě dle chuti dosolíme a na talíři s ním přelijeme lehce odležený steak.
Jako přílohu jsem zvolila americké brambory, které jsem pekla v troubě na pečícím papíře.
 
 
 
 
 
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno