Pažitka
Název:

Štercle


Štercle


Ingredience:
Ingredience:
větší bramborycca 8 ks
sádlo100 - 150 g
sůl1 lžička
hrubá mouka3 - 4 hrsti
2. varianta:
česnek dle chuti
uzenina nebo uzené maso dle chuti
anglická slanina dle chuti
osmažená cibulka dle chuti
smetana dle chuti
Postup přípravy:

Znáte štercle? Bylo to časté jídlo našich chudých předků na Šumavě. Dělají se v různých obměnách a chutnají skvěle!

Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme.
Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.

2. varianta

Do štelclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd. V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Važanská - Rubášová

    zavřít okno