Ingredience: | |
bílé papriky | dle potřeby |
kysané zelí | dle potřeby |
cibule | dle potřeby |
bobkový list | dle chuti |
celý pepř | dle chuti |
hořčičné semínko | dle chuti |
rostlinný olej | dle potřeby |
Nálev na 16 sklenic 0,7l: | |
voda | 3,75 l |
ocet | 1,25 l |
cukr | 370 g |
sůl | 150 g |
sacharin (cukerín) | 25 tablet |
Sezóna zeleniny na zahradě je v plném proudu, tak poctivě všechno všemožně uchovávám do mrazáku a zavařuju. Na blogu už mám delší dobu recept na papriky plněné čerstvým zelím s křenem, ale dělávám i tyhle plněné zelím kysaným. V Maďarsku se kysaným zelím plní o okurky a papriky samozřejmě taky. Používám lák jako na sladkokyselé okurky, případně svařím Deku, ale dávám víc cukru, protože s kysaným zelím je to o něco kyselejší, než když zavařujete s čerstvým.
Nálev svařte a nechte vychladnout.
Cibuli pokrájejte na půlkolečka, paprikám vykrojte stopku a vyčistěte od semen a bílých žeber. Naplňte zelím a vyskládejte do sklenic. Prokládejte cibulí, přidejte na každou sklenici 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, půl KL hořčičného semínka a zalijte zchladlým nálevem. Nakonec zakápněte olejem, důkladně uzavřete víčkem.
Sterilujte 20 minut při 80°C.
Podrobné info: