Pažitka
Název:

Sticky rice


Sticky rice


Ingredience:
Ingredience:
rýže s vysokým obsahem škrobu1 šálek
bílý nebo palmový cukr3 lžíce
kokosové mléko1 šálek
sůl1 lžička
Postup přípravy:

K loňským vánocům jsem dostala dárek o kterém jsem dlouho snila a to kurz vaření v kuchařské škole Silom v thajském Bangkoku. Konečně jsem si mohla na vlastní kůži ověřit, jak se dělá to pravé Green Curry, Pad Thai, Tom Yum a také pověstná Sticky Rice. Včera večer jsem si na to, při pohledu na krásné zralé mango, zase vzpomněla. Proto jsem se rozhodla tu lepkavou rýži opět uvařit.

Množství rýže a soli je jenom orientační. Jedna chuť podporuje druhou a nebojte se je míchat. Jak říkal náš thajský šéfkuchař " more and more and more sugar and more salt" prostě víc a víc a víc cukru a soli.

Rýži nechte minimálně přes noc namočenou ve vodě. Na druhý den vařte namočenou rýži v parním hrnci. Záleží na síle hrnce, mě to trvá přibližně 30 min. Rýže nesmí být rozvařená, musí být lehce na skus. 
V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko, přidejte do něj cukr a osolte tak aby jste cítili obě chuti. Postupně přilévejte do rýže a nechte postupně vsáknout. Sticky rice nesmí být řídká, ale nesmí se drolit. Já říkám, že by měla mít konzistenci tmelu na okna. Měla by být příjemně sladká a přitom slaná. Můžete ji jíst jak teplou, tak vychlazenou a podávejte s čerstvým ovocem, ideálně s mangem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno